Overvågning for smitsomme kvægsygdomme

Overvågning for smitsomme kvægsygdomme - SEGES Projektsitet

Projektet har til formål at fastholde Danmarks høje veterinære stade og dermed sikre dansk kvægbrugs eksportmuligheder. Målet er at gennemføre den lovomfattede overvågning for IBR, BVD og Salmonella Dublin, gennemføre overvågningen for B-streptokokker, optimere detektion af indslæb af de nævnte infek-tioner, fremme smittebeskyttelse samt varetage kvægbrugets veterinære beredskab via følgende aktiviteter:

  • Overvågning af smitsomme kvægsygdomme
  • Administration af salmonellahandlingsplanen 
  • Administration af kvægbrugets erstatningsordning
  • Varetagelse af det veterinære beredskab
  • Udbredelse af viden om smittebeskyttelse
  • Vask og desinfektion af køretøjer, der returnerer fra udlandet jf. krav i Danish Transportstandard

Møde for slagtekalveproducenter, smittebeskyttelse og undgå at få salmonella ind i besætningen
Rapport 2017
156 danske malkekvægsbesætninger er i øjeblikket smittet med b-streptokokker, svarende til 5,3 pct. af landets 2.929 besætninger.
Der arbejdes i øjeblikket på nye procedurer for, hvordan besætninger med b-streptokokker bedst hånd-teres. Der er dog allerede vedtaget to væsentlige ændringer i vejledningen.
Indlæg på Djursland Landboforenings årsmøde. På Djursland er de i øjeblikket i gang med at opføre et Biogas-anlæg. Landboforeningen vil gerne høre om, hvilke risikoer der kan være i forhold til at levere samt modtage fra et Biogas-anlæg
Til efterårsmødet hos Djursland Landboforening blev der holdt et oplæg omkring Salmonella Dublin. Derfor ville de gerne følge op på dette samt høre nærmere om de nye regler.
Oplæg for Fødevarestyrelsen medarbejder i forhold til Salmonella Dulbin og sanering
Ny undersøgelse viser, at det ikke er rutinerne, det er galt med i store besætninger, som har svært ved at sanere sig fri for salmonella. Bristerne ligger typisk i opstaldningen af kalvene.
En spørgeundersøgelse blandt producenter viste, at kun 45 pct. gør hvad de kan for at tjek-ke leverandørbesætningens salmonellastatus. Men køb af niveau 1-kalve er ingen garanti.
En stigning i tankmælkstiteren for salmonella kan være et fingerpeg om, at der er salmonellasmitte i besætningen, der rører på sig. Hurtig handling kan afkorte saneringsforløb og nedsætte tab.
Både besætninger, som indenfor et år er skiftet fra niveau 2 til 1 – og besætninger i salmo-nellaniveau 2, skal huske de kvartalsvise blodprøver.
Vi nærmer os årets afslutning. Husk derfor, at du skal udtage overvågnings-blodprøver 1-2 gange årligt, hvis du har kvier stående et andet sted end på din mælkeleverende ejendom – eller hvis du har kviehotel. Frekvensen afgøres af, hvor mange besætninger
Alle kvieejendomme skal udtage blodprøver i forbindelse med salmonella-overvågningen. Kravet gælder også besætninger i niveau 1.
Gratis salmonellearådgivning
Ekstra sikkerhed for orientering om skift i salmonella-niveau
Fødevarestyrelsen tjekker handlingsplaner i besætninger, hvor salmonellasaneringen ikke rykker.
Oplæg hos Arla den 25. september 2018
Grundet risiko for smitte har Fødevarestyrelsen strammet reglerne ved import af kvæg. Samtidig arbejder L&F, Kvæg på en brancheaftale om import kun fra lavrisikolande.
En nylig spørgeundersøgelse blandt slagtekalveproducenter viste, at næsten halvdelen af de adspurgte ikke lever op til kravet om, at indsætterkalve skal isoleres fra den øvrige besætning. Dermed løber de en unødig smitterisiko for smitte.
Muligheder og barrierer for forbedring af smittebeskyttelsen
Smittebeskyttelse og sygdomsforebyggelse
Mange producenter løber en stor smitterisiko, når de selv går ind i leverandørens stald og henter kalve.
Kend sundhedsreglerne før du tager på dyrskue – de minimerer smitterisikoen ved at deltage.

© 2021 - SEGES Projektsitet